Tri-X i D-76 1+1
Berga
Berga

Det är märkligt hur snabbt det analoga hantverket försvunnit. Till och med det mest grundläggande fotografiska förutsättningarna: som att silver svärtas av ljus, verkar tappats bort, förträngts och knuffats ner i kuriosalådan.

Något av det som alla fotografer borde ha kunskap om är hur man framkallar en rulle svartvit film. Det är en bra start och nödvändig början för fortsatt analogt undersökande. Filmen Tri-X och framkallaren D76 är det svenska fotografer fostrats att använda i decennier. Inte världens bästa kombination, inte superspännande, men stadigt och stabilt.

Nu förutsätter jag att du har en filmframkallningsdosa framför dig, har läst anvisningarna för den och säkerhetstexten för kemikalierna och dessutom försökt litet själv:

Hur man framkallar en TRI-X i D76 1+1

Ladda din film i framkallningsdosan. Se till att spiralerna är helt torra annars klibbar filmen fast. Spara den avklippta filmtungan, den används senare. Framkallar du en film i en dosa för fler filmer så måste du stoppa filmen i botten och tomma spiraler ovanpå så att filmen ligger still i dosan.

Ställ in vattnet på 20°C. Fyll dosan med vatten och vänd den några gånger. Låt vattnet stå i dosan medan du blandar kemin. Innan du blandar framkallare måste du veta hur mycket kemi som dosan kräver per rulle film. Det kan variera rätt mycket. En Patterson-dosa behöver 300 ml till varje småbildsrulle.

Sätt på dig diskhandskar. Se till att blandkärlen är rena. Blanda 1 del D-76 med lika delar 20°-igt vatten. Ställ timern på 9,5 minuter. Häll i framkallaren så fort som möjligt. Starta timern. På med locket till dosan och agitera i 30 sekunder. Ställ därefter ner dosan, med en lätt knackning mot bänken, så lossar eventuella luftbubblor som kan ha fastnat på filmen. Agitera sedan i 5 sekunder varje halvminut. När det är 10 sekunder kvar på framkallningstiden börjar man hälla ur framkallaren. Skölj filmen genast ett par minuter i rinnande 20°C vatten för att avbryta framkallningen. Framkallaren är engångs och ska hällas i en behållare för förbrukad framkallare. Fotokemikaler är miljögifter som måste tas om hand.

Filmfixet är till skillnad från vår filmframkallare flergångs och används om och om igen, till dess den är uttröttad. Det finns litet olika sorters fix, men vilket man använder tycker jag inte spelar så stor roll. Läs bruksanvisningen för hur du blandar till det och följ sedan mina anvisningar. Jag brukar blanda 5 liter arbetslösning att ha i en dunk märkt ”färdigblandat filmfix”. Kolla fixeringstiden genom att stoppa i den sparade filmtungan och se hur lång tid det tar för filmen att bli genomskinlig. Rätt fixeringstid är tredubbla klarningstiden. (När klarningstiden är dubbelt så lång som med färskt fix anser jag att den är förbrukad.) Agitera på samma sätt som under framkallningen. Efter användningen ska det tillbaks till dunken för färdigblandat fix. Skölj filmen i minst 20 minuter. Stäng av sköljvattnet och tillsätt 5 droppar Photo-floo till vattnet i dosan. Rör om och låt stå en stund. Skaka av vattnet från filmen så minskas risken för torkfläckar. Försök inte torka bort vattnet för då blir det repor. Häng filmen att torka på dammfri plats.

Blir dina filmer för täta i motivets högdagrar kan du minska framkallningen med 1 till 2 minuter.

Saknar negativet teckning i motivets skuggor bör du testa att öka exponeringen med 1/2 till 1 steg.

Det finns en grundregel för negativ svartvit film som säger att du ska ”exponera filmen efter skuggorna och framkalla den efter högdagrarna”. Det här kan förfinas på olika sätt och Zonsystemet bygger på den här regeln.


Så funkar det:

När du utsätter filmen för ljus (exponerar din film) blir silvret i filmen elektriskt laddat och en osynlig latent silverbild skapas. Framkallaren svärtar den latenta bilden, som efter detta består av svart oxiderat silver. Framkallaren förstärker också silverbilden, så att en längre framkallningstid ger ett kraftigare och kontrastrikare negativ. När framkallningen är klar måste silvret som inte blivit bild (det oexponerade silvret) lösas ut ur filmen med hjälp av en fixeringslösning för att skapa ett transparent och ljusbeständigt filmnegativ. Merparten av det lösta silvret stannar i fixet, resten sköljs bort med rinnande vatten.

Förvät ca 2 minuter

D-76 1+1 9½ min 20°C
(varje småbildsrulle behöver 1½ dl D76
och 1½ dl vatten i en patterson-dosa)

Skölj minst 2 minuter

Fixera 3 ggr klarningstiden
( minst 3 minuter för snabbfix)

Skölj ca 20 minuter

Photo-floo 5dr/liter

Torka